Vanliga frågor

Skruvdubbar för fordon är en populär och användbar utrustning som används för att förbättra greppet och säkerheten på vägen under snöiga och isiga förhållanden. Dessa små men kraftfulla metallstift är designade för att skruvas in i däckens slitbanor och ge extra fäste på hala ytor.

Skruvdubbar består vanligtvis av en metallstift som har ett gängat huvud och ett spetsigt slut. Stiftets längd kan variera, men det är vanligt att de är mellan 5 och 12 millimeter långa. Dessa stift kan enkelt skruvas in i däcket med hjälp av en skruvmejsel eller ett speciellt verktyg som är utformat för ändamålet.

När skruvdubbarna är ordentligt installerade i däcken, sticker de ut några millimeter och ger ett extra grepp på isiga och snöiga vägar. De bidrar till att minska risken för halkolyckor genom att förbättra fordons stabilitet och bromsförmåga. Genom att penetrera isen eller snön på vägbanan ger skruvdubbarna extra friktion, vilket gör att däcken kan klamra sig fast bättre och förhindra att fordonet slirar eller glider.

En av fördelarna med skruvdubbar är att de kan användas på befintliga däck. Det innebär att du inte behöver köpa speciella vinterdäck med inbyggda dubbar utan istället kan installera skruvdubbar på dina vanliga däck när vintervädret slår till. Detta ger en ekonomisk fördel och flexibilitet för fordonsägare.

Det är viktigt att notera att användningen av skruvdubbar är reglerad i vissa länder och regioner. Vissa platser kan ha begränsningar för när och hur du får använda skruvdubbar på vägarna. Detta kan bero på miljömässiga eller infrastrukturella skäl. Innan du använder skruvdubbar bör du alltid kontrollera gällande lagar och förordningar i ditt område.

Det är också viktigt att vara medveten om att skruvdubbar kan påverka fordonsdynamiken och köregenskaperna på torra eller blöta vägar. Därför är det bäst att använda skruvdubbar endast under snöiga eller isiga förhållanden och ta bort dem när de inte längre behövs.

Sammanfattningsvis är skruvdubbar en användbar utrustning för att förbättra greppet och säkerheten på vägarna under vinterförhållanden. Genom att installera skruvdubbar på dina däck kan du öka stabiliteten och minska risken för halkolyckor. Se till att följa gällande lagar och förordningar och använd skruvdubbar ansvarsfullt för att dra nytta av deras fördelar.


Sitter dubbarna verkligen kvar?

JA! Montera dem rätt och de sitter kvar i de mest omöjliga situationer. MaxiGrip®-dubben är noga testad och utvecklad i fem år. På allt från vägtraktorer till off-road MC och snöskoter samt skor.


Blir det inte punktering?

NEJ! Mät mönsterdjupet innan monteringen påbörjas. Större däck har oftast god marginal men använd aldrig längre dubb än mönsterdjupet (gummiklackens höjd). Eftersom dubben monteras med 3 mm utstick så kommer ni aldrig att göra åverkan på däckcorden.


Kan man använda dubben flera gånger?

JA! Det är en av fördelarna. Det blir endast små märken i däcken där dubben har suttit.


Hur många dubb går det år?

Grundrekommendationen är 100 st /traktordäck. Växla gärna mellan två och tre dubb per klack på traktormönstrade däck. Det är oftast runt 40 klackar på däcken oavsett däckets diameter. Industri- och entreprenaddäck kräver ofta 150 dubb/däck. På truckar och ATV går det åt mellan 50-100 dubb/däck. För Motocross/Enduro rekommenderar vi ca. 70-100 dubb/däck. Tänk på att det är kundens behov och rådande situation som till stor del avgör antalet dubb.


Om man kör mycket på asfalt då?

Hårdmetall (HM)-modellen från MaxiGrip håller mycket bra.